Výsledky Florabusu ukážu, ako žijú Slováci

27.06.2003 Celý región

Florabus navštívil od 2. do 20. júna 24 slovenských miest a vyšetril vyše 1500 ľudí. Zameral sa pritom na meranie rizikových faktorov srdcovocievnych ochoren...
Florabus navštívil od 2. do 20. júna 24 slovenských miest a vyšetril vyše 1500 ľudí. Zameral sa pritom na meranie rizikových faktorov srdcovocievnych ochorení, ako je hladina cholesterolu v krvi, krvného tlaku, percenta telesného tuku. Účastníci vyšetrení absolvovali aj individuálne poradenstvo o stravovaní a životnom štýle a vyplňovali dotazníky, ktoré poslúžia ako podklad na spracovanie mapy stravovacích zvyklostí obyvateľov Slovenska.

Pojazdné laboratórium Florabus počas svojej trojtýždňovej cesty po Slovensku bezplatne vyšetrilo vyše 1500 dobrovoľníkov a zhromaždilo kompletné údaje o stravovacích zvyklostiach 1384 ľudí. Posádku Florabusu tvorili odborní pracovníci - lekár a zdravotné sestry zo štátnych zdravotných ústavov, ktorí okrem meraní cholesterolu, krvného tlaku a telesného tuku poskytovali záujemcom aj rady ako zlepšiť svoj životný štýl. Podujatie Florabus 2003 iniciovala Flora, rastlinný tuk, ktorý na Slovensku už piaty rok prostredníctvom Floraporadní v spolupráci so štátnymi zdravotnými ústavmi vyvíja aktívnu činnosť na prevenciu srdcovocievnych ochorení.

Okrem absolvovania objektívnych vyšetrení a poradenstva účastníci prieskumu vyplňovali dotazníky zamerané na monitoring výskytu obezity, spôsobu výživy a celkovej životosprávy Slovákov. Otázky v dotazníkoch sa týkali fajčenia, fyzickej aktivity, výskytu stresových situácií v práci i v rodine. Vyšetrení mali tiež subjektívne posúdiť svoju hmotnosť, spôsob života i stravovania a vyznačiť, ako často konzumujú rôzne druhy potravín.

Objektívne ukazovatele, teda skutočná hmotnosť, výška, hodnoty telesného tuku, cholesterolu a krvného tlaku, vyplnil do dotazníka lekár. Údaje o rodinnom stave, vzdelaní, zamestnanosti a pohlaví pomôžu lepšej kategorizácii získaných výsledkov. Zozbierané informácie poslúžia vypracovanie mapy stravovacích zvyklostí obyvateľov Slovenska a porovnanie životného štýlu v jednotlivých regiónoch. Dotazníky vyhodnotí Lekárska fakulta Univerzity Komenského v Bratislave a Štátny fakultný zdravotný ústav SR. Výsledky Florabusu budú sprístupnené tak odbornej, ako aj širokej verejnosti.

Florabus sa na svojej ceste zastavil v mestách Bratislava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Trnava, Nové Zámky, Komárno, Nitra, Trenčín, Považská Bystrica, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Zvolen, Banská Bystrica, Lučenec, Rimavská Sobota, Košice, Humenné, Michalovce, Prešov, Spišská Nová Ves a Poprad.

Floraporadne v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Komárne a Nitre navštívilo od ich vzniku v roku 1997 v rámci rôznych podujatí na Slovensku takmer 20 000 ľudí. Pre používateľov internetu Floraporadne zriadili aj interaktívne poradenské centrum na adrese www.florastranky.sk. Okrem dobrých rád a užitočných informácií si pomocou e-kalkulačky môžete denne spočítavať svoj príjem energie, čo iste mnohí ocenia. Veľkému záujmu sa teší aj Floralinka zdravej výživy a zdravého životného štýlu na telefónnom čísle 02 - 6727 23 60. Na Floralinke môže každý osobne konzultovať svoj problém so skúsenými lekárkami a diétnymi sestrami a získať rady, ako sa čo najefektívnejšie starať o svoje zdravie.
 

Vyberte región